Przejdź do treści
Strona główna » VW Karmann Ghia Typ 34

VW Karmann Ghia Typ 34

  • przez
MKM_8899

VW KARMANN GHIA 1600 L 1968

Numer nadwozia: 348089582

Wyjątkowo rzadko spotykany Volkswagen

Większa i mocniejsza odmiana Karmanna Ghia

Samochód kompletny i gotowy do dalszych prac

 

Dane techniczne:
Silnik: 1.6l, B4 
Moc:  54 konie mechaniczne
Inne dane: skrzynia biegów manualna, napęd na koła tylne
Odczyt licznika: 61 000 kilometrów

 

Stan prawny: niezarejestrowany w Polsce

 

Volkswagen Karmann Ghia to owoc współpracy trzech podmiotów – koncernu z Wolfsburga, studia projektowego z Włoch i firmy karoseryjnej. Projektowi przyświecała zasadnicza idea – stworzyć samochód  sportowy, wykorzystując jak najwięcej części z popularnego “Garbusa”. O ile ciężko było oczekiwać po tej konstrukcji nadzwyczajnych osiągów, to sylwetka tego auta jak i wzornictwo detali należały do światowej ligi. Co ciekawe, powstały dwie wersje Karmannów, ten bardziej kanoniczny – Typ 14 – bazował na wspomnianym Garbusie (VW Typ 1) i występował w wersji coupe jak i cabrio. Drugi rodzaj korzystał z rozwiązań technicznych “Typu 3” i był zwany “dużym Karmannem” (Typ 34). Stosunek wielkości produkcji pierwszej  wersji (1955-1974) do drugiej (1962-1969) wynosi około 440 000 do 40 000 egzemplarzy. Dzięki rosnącej sieci dilerskiej Volkswagena model trafiał do klientów w wielu krajach i po dziś dzień pozostaje bardzo lubianym i poszukiwanym klasykiem z Wolfsburga.

 

Typ 34 widoczny na zdjęciach został zaimportowany z Niemiec kilkanaście lat temu i przechodził stopniowe prace remontowe. Oryginalnie Karmann był w kolorze jasnoniebieskim, obecnie w odcieniu “Filler-Blau”. Od strony blacharskiej samochód nienagannie utrzymany, jedyne ślady spawania widoczne na wnęce koła z przodu. Pod względem mechanicznym auto potrzebuje głębszego serwisu eksploatacyjnego, przede wszystkim w kwestii hamulców. Auto było częścią większej kolekcji, regularnie uruchamiane i doglądane, jednak nie rejestrowane w kraju. Jest w bardzo dużym stopniu kompletne, wymagać będzie jednak jeszcze poświęcenia mu trochę czasu i dopracowania.